Múzeumok
2022. szeptember 15. csütörtök, 00:00

Fedinecz Atanáz Magyarországi Ruszinok Közérdekű Muzeális Gyűjteménye és Kiállítóhelye

Cím: 1147 Budapest, Gyarmat u. 85/B.

Vezető: Pernye-Klamár Sára

Tel.: (+36-1) 468-2636

 

 

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Nyitva tartás: Hétfő- Csütörtök 9-16, Péntek 9-14. (előzetes egyeztetésre lehetőség van a fenti elérhetőségek bármelyikén)

 

A megalakulás története

Az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat (ORKÖ) a kisebbségi kultúra és hagyományápolás szempontjából nagy jelentőséget tulajdonít a ruszin kulturális javak felkutatásának, összegyűjtésének és bemutatásának, ezért 2003-ban határozatot hozott a Magyarországi Ruszinok Közérdekű Muzeális Gyűjteménye és Kiállítóhelye megalapításáról. 2004-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kiadta az ideiglenes működési engedélyt az intézmény számára.

A múzeumnak az alapítóokiratban meghatározott legfontosabb célja a ruszin nemzeti kisebbség történelmi-, néprajzi-, hitéleti- valamint szellemi kincseinek összegyűjtése és rendszerezése, hogy azokat megfelelően kiállítva közkinccsé tegye. A kiállított anyag így elősegíti a kultúra továbbélését, a nyelv megtartását és a hagyományok ápolását, valamint a magyarországi egyetemes kultúra gazdagítását.

2006 február 10-én Dr. Göncz Kinga ünnepélyesen megnyitotta az intézmény kapuit a nagyközönség előtt, bár a múzeum már az előző évben is sokat tett a ruszin kultúra megőrzéséért: Ruszin Kulturális Egyesülettel, a Ruszinokért Alapítvánnyal és a Ruszkenya női klubbal közösen hagyományápoló rendezvénysorozatot indított, majd anyanyelvi és népismereti továbbképzéseket szervezett ruszin nyelvet oktató tanárok részére.

A gyűjtemény alapját Cserncsikó Mária, a Fedinecz család, Ferencz Jánosné, a Giricz család, Hegedűs Györgyné, Komád Gusztávné, a Lyarinecz család, az Ortutay család valamint özv. Zajakovszki Jánosné nagylelkű adományai képezték. Mára a gyarapodási naplóban, hála az évente ismétlődő gyűjtőutaknak, 148 tárgy szerepel, ám ez nem a teljes gyűjteményt jelenti, csupán a lajstromba került darabokat. Nagy részük Munkács és Volóc, valamint ezek vonzáskörzetéből származó ajándék, de akad köztük vétel útján megszerzett kulturális ereklye is.

A legjelentősebb a különféle textíliákból felhalmozott anyag (nászkendők, ünnepi terítők), ezen belül is a viseleti darabok, különös tekintettel a szépen hímzett női blúzokra. A jelenlegi kiállítás igyekszik az élet minden kis szeletét bemutatni: ünnepeket és hétköznapokat egyaránt. A jövőben a tematikus tárlatok jórészt a naptári eseményekhez igazodnak majd, az állandó kiállítás nagy része pedig a ruszin szobabelső bemutatására lesz hivatott.

 

Fotógaléria: