Zenei élet
2012. március 19. hétfő, 12:10

A Szent Efrém Férfikar Dél-Amerikában

www.szentefrem.hu

Argentina-Uruguay 3:1

 

Ez nem valami „alternatív Copa America” eredmény – bár az argentin szurkolók nagyon is kiegyeztek volna vele, - hanem a Szent Efrém Férfikar dél-amerikai fellépéseinek számát jelzi e két országban, az együttes első tengerentúli turnéján, amely 2011. augusztus 4-14-ig bonyolódik le.

A Liszt Év 2011 eddig eltelt időszakában az itthoni koncerteken kívül a férfikar számos európai városban mutatta be a legnagyobb magyar egyházzene-szerző alig ismert férfikari oeuvre-jét – most pedig lehetősége nyílik erre Buenos Aires, Montevideo és San Fernando koncerttermeiben és templomaiban. Bubnó Tamás workshopot tart ezen felül Liszt és Kodály férfikarokból argentin és uruguayi kórusénekesek számára, s a turné egyik legkülönlegesebb koncertjére a buenos aires-i Centro Naval gyönyörű dísztermében kerül sor: a meghívó Ars Hungarica Egyesület és a Lengyel Nagykövetség közös rendezésében ünnepi estet ad a férfikar az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország tiszteletére a két baráti nép gazdag zenei kultúrájának legszebb vokális kompozícióiból.

 

 

Zempléni Fesztivál 2011

www. zemplenfestival.hu

2011. aug.18. 18.00 Sátoraljaujhely

2011.aug. 19. 18.00 Komlóska

 

Két gyönyörű görög katolikus templomban lép föl a pampák földjéről épp csak hazatért együttes: az előbbi az ország egyik legszebb ikonosztázionját mondhatja magáénak, a második pedig a vendégszerető hazai ruszin nép fellegvára: igazi szép falusi templom, mesés hegyi környezetben. Nem ugyanazt a programot hallhatja a nagyérdemű: a városi környezetben Liszt és a szláv zene c. műsorukat éneklik, míg a ruszin faluban a Kárpátok vidékének különösen szép bizánci rítusú énekei hallhatóak majd.

 

 

Máriapócs – Szent István Nap - Sebestyén Mártával

www.mariapocskegyhely.hu

2011. aug. 20. 10.00 Kegytemplom

 

Nem telik el olyan év 2008 óta, hogy a világhírű énekessel ne lépne föl a férfikar, a közönség mindig különleges koncertélményt kap ilyenkor. Az Istenszülőről és első apostoli szent királyunkról szólnak majd a himnuszok és a vallásos dalok a 10.00 órakor kezdődő Szent Liturgián, majd az ezt követő egyházzenei áhítaton.

 

 

4. Esztergomi Liszt Hét – Fassang Lászlóval

www.liszthet.hu

2011. aug.24. 19.00 Szent Péter és Pál templom

 

Tavaly lemezbemutatót tartott ebben a templomban a kiváló orgonaművész és a férfikar: a BMC-nél kiadott közös lemezükön - és persze a bemutatón is - Liszt Szekszárdi miséje szólalt meg. Most egy másik nagyszerű alkotást adnak elő Esztergomban: a gyászmisét, a Rekviemet, amely Liszt megdöbbentő drámai erőt sugárzó kompozíciója – lemez majd később lesz… (reméljük!)

 

 

Bécs - Szent István Ünnep - Kocsis Fülöp püspökkel

www.katolikus.at

2011.aug.27. 13.00 Stephansdom

 

Sokan tudják – de talán nem elegen – a bécsi Stephansdomban őrzik az eredeti máriapócsi könnyező Istenszülő ikont. A határon túli magyarok immár rendszeres Szent István Ünnepén idén a Hajdúdorogi Megyéspüspök mond szentbeszédet a kegykép előtt, s ugyanitt liturgikus énekeket és Mária-himnuszokat zeng a Szent Efrém Férfikar.

 

 

Sopronbánfalva – I.Ökumenikus Vallási Fesztivál Zárókoncertje

2011. aug.27. 20.00 Pálos-Kármelita kolostor

www.banfalvakolostor.hu

 

A gyönyörűen felújított ősi kolostor falai között új műsort mutat be a Bécsből hazatérő férfikar a czestochowai kegykép másolata előtt, melynek címe: Theotokos – Istenszülő. A bizánci, a szláv, a balkáni és a magyar vallásos hagyomány különösen szép, Máriához szóló fohászait éneklik majd el.

 

 Liszt első miséje

Május 29-én vasárnap 12 órakor a Budapest-Belvárosi Főplébániatemplomban tridenti rítusú szentmise keretében Liszt első, 1848-ban komponált miséje hangzik föl Király Csaba és a Szent Efrém Férfikar előadásában. Nagyon ritkán hallható ez a mű, melyet Liszt 37 éves korában nem megrendelésre, hanem, ahogyan írja: "belső indíttatásra" komponált. Így vall erről: "Mikor írtam, Róma és Palestrina jutott az eszembe. Milyen jól esne ebben az eszmekörben dolgoznom tovább, ifjúságoméban, mely iránt szívemben
a legbensőségesebb vonzódást érzem!"
Különlegesen merész és konvenciómentes, a férfikari kóruskultúrát nagykorúvá avató, rendkívüli technikai igényességet is elváró műről van szó, amely a Liszt Év 2011 Musica Sacra sorozatában (rendező: Hungarofest/Klassz Iroda) kerül bemutatásra.

Szeretettel hívunk mindenkit e különleges eseményre.
Bubnó Tamás
művészeti vezető / artistic director

Szent Efrém Férfikar Hírlevél 2011/3.

Kedves Barátaink!

Szeretnénk felhívni a figyelmüket néhány májusi koncertünkre.

13-án 19 órakor Győrben az Öt Templom Fesztiválon adunk hangversenyt Liszt Ferenc és öröksége címmel a Győr-Újvárosi Római Katolikus Templomban. A műsorban elhangzanak legnagyobb egyházzene komponistánk motettái és zsoltárai, valamint szláv kortársainak és követőinek (Csajkovszkij, Rachmaninov, Csesznokov, Ljudkevics) egyházi himnuszai.

15-én 18.30-kor Pozsonyban, a Szent Márton Dómban nagyszabású hangversenyt ad a férfikar EU-s elnökségünk és a Liszt év 2011 kapcsán, melynek fővédnöke Heizer Antal úr, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Szlovákiában. Liszt Szekszárdi miséjének részletei, motettái, valamint Wagner, Glinka, Csesznokov, Boksay és Bartók művei mellett két jelentős szlovák mester: Mikulás Schneider-Trnavsky és Levoslav Bella egy-egy férfikarra írt kompozícióját is előadjuk.

22-én 11 órakor Gödöllőn a Premontrei Templomban ószláv nyelvű Szent Liturgián adunk énekes szolgálatot az Országos Ruszin Önkormányzat felkérésére. Boksay János férfikari liturgiáját énekeljük, az oltárszolgálatot kárpátaljai, szlovákiai és magyarországi atyák látják el.

27-én 18.00 órakor Válon, a gyönyörű és hatalmas klasszicista műemléktemplomban énekelünk bizánci-görög, szláv és magyar mesterek egyházzenei alkotásaiból.

29-én 12.00 órakor Budapesten, a Belvárosi Főplébánia Templomban tridenti rítusú szentmisén szolgálunk, Liszt Ferenc első - 1848-ban komponált - férfikari miséjét énekeljük. A gregorián proprium részeket a Szent Mihály Laikus Káptalan énekli, a szentmisén Király Csaba orgonaművész kísér minket a Liszt műben, s ezen kívül a nagy mester orgonaműveiből is játszik. A Musica Sacra sorozat a Hungarofest-Klassz Iroda rendezésében a Liszt 2011 programok közé illeszkedik. Legjobb tudomásunk szerint csak ennek keretében hangzik el a világon Liszt összes miséje eredeti, régi római rítusú liturgiában.

Ide kívánkozik még – bár már június 1-én Óbudán valósul meg - az a hangverseny, amelynek két félideje külön helyszínen kerül megrendezésre. A „Liszt és a szláv kultúra” c. műsort, amelyben vendégeink Bizják Dóra zongora- , valamint Rajk Judit és Szabóki Tünde énekművészek, már februárban elénekeltük – hatalmas sikerrel – a Régi Zeneakadémián. Most újrázunk: szünet előtt a Szent Péter és Pál Plébániatemplomban, szünet után pedig az Óbudai Társaskörben dalolunk. Februárban sokan kinnrekedtek, kicsinek bizonyult az Andrássy úti palota, most tehát azokat különösen, de minden kedves barátot és érdeklődőt szeretettel várunk.

A Szent Efrém Férfikar fellépései május második hétvégéjén

Múlt szombaton nyílt meg Saarbrückenben a kétévente megrendezésre kerülő Musikfestspiele Saar 2011 elnevezésű nagyszabású rendezvénysorozat, amelynek idei mottója: Servus Austria! A kéthónapos eseményen világsztárok és az európai zenei élet neves szólistái, együttesei lépnek föl (pl. Boris Berezovsky, Heinrich Schiff, Hagen kvartett, Drezdai- ill. Bécsi Filharmónikusok, Concentus Musicus Wien). A nyitókoncertet követő első fesztiválhangversenyt a Szent Efrém Férfikar adta múlt vasárnap Saarbrückenben: Liszt Szekszárdi miséjét és motettáit énekelték nagy sikerrel, Király Csaba orgonaművész közreműködésével.

Ezt a műsort meghallgathatják mindazok, akik május 8-án, vasárnap 20 órakor ellátogatnak a Budapest XI. kerületében lévő Villányi úti Ciszterci Szent Imre templomba. A belépés díjtalan.

A férfikar május 6-án, pénteken a XIV. Budaörs Fesztiválon a Városháza dísztermében Palya Beával és a Rorschach Banddel koncertezik. 19 órakor A cantiga-tól a gospel-ig c. műsorukat mutatják be.

Május 7-én, szombaton pedig Dunakeszin az épülő görög katolikus templom javára szervezett jótékonysági hangversenyen énekelnek 18 órakor. A fellépők között találjuk még többek között Fábián Évát, Pitti Katalint, Berecz Andrást és Kobzos Kiss Tamást is.