Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj
2018. október 19. péntek, 11:26

Manajló András ruszin festőművész a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományozta Manajló András festőművész részére a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat - a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként.

A nemzetiségi kultúra “Kossuth Díj”-nak is említett kitüntetés átadási ceremóniáján, Soltész Miklós - a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: „itt Magyarországon a nemzetiségekre kincsként tekintünk. Olyan kincsként, amely gazdagítja az egész nemzetet, az egész országot, az egész Kárpát-medencét”.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az odaítélt díjakkal ismerik el a kitüntettek munkáját. A nemzetiségek az országnak olyan erőt és energiát adnak, amely örök értékeket képvisel.

„Manajló András - a híres ruszin művész dinasztiában született festőművész-grafikus - elkötelezett híve nemzetiségi kultúrájának. A népi gyökerek és az egyetemes művészet hagyatéka együttesen határozzák meg szépművészeti tevékenységét, amelynek eredményekén világszerte több kiállításon is bemutatkozhatott.

Számos nemzetközi elismerésben is részesült festőművész, az Országos Ruszin Önkormányzat elnökeként létrehozta a nemzetközi ruszin képzőművészeti gyűjteményt és nemzetközi felnőtt- és ifjúsági alkotótáborokat, kezdeményezte a görög-katolikus fatemplom építését Máriapócson, számos tudományos ismeretterjesztő konferencia és ruszin identitást erősítő kiadvány megjelenését is szervezett.”

Gratulálunk művész úrnak a Magyar Állami kitüntetéshez!